Az ókori világ mindannyiunk számára ugyanolyan vonzó volt mikor tanultunk róla. A görös világ mesés mitológiája vagy a római kor misztériumai sokunkra lehettek nagy hatással. Fájó pont volt számomra, hogy anno nagyon eltávolodtam ettől és évekig (!!!) képtelen voltam bármi ezzel kapcsolatosnak az élvezetére. Szerencsére ez mostanra teljesen elmúlt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mozgókép történetében a római kor mindig is középpontban áll, elég csak a Ben Hur vagy a hasonló terepen mozgó Spartacus klasszikusait említenem. A kilencvenes évek végére megérkezett a Gladiátor, amit egy újabb korosztály számára tette halhatatlanná a legendát. Pár évvel később volt egy amerikai tévés produkció Spartacus címmel, kellemes szereposztással, melynek sikere jól mutatta, hogy komoly igény van erre a témára. Néhány rosszul sikerült Artúr mondakör vs Római Birodalom kör után (Artúr király, Az utolsó légió) játékfronton virágkorát élte a kor (Rome: total war, Shadow of Rome).

 
Az amerikai sorozatok az évtized elején sorra vereséget szenvedtek a brazil pályatársakkal és a japán alternatívákkal szemben. Mostanra bombasikerű sorozatokkal szinte minden közönségüket sikerült visszaszerezniük, de meg is kell ám tartani. A LOST, 24, Battlestar Galactica, Született feleségek sorozatok mellett kisebb-nagyobb sikerek és érdekességek is feltűntek (vígjáték fronton a Nevem: Earl vagy a kultikus sci-fi western, a Firefly). Az HBO is komoly darabokkal sorozta a nézőket egy-két évad erejéig (Deadwood, Rome). Minden készen állt a hogy jöhessen Spartacus.
 
A Starz televízió jóvoltából egy "kisebb sztárparádéban " bontakozik ki előttünk a híres gladiátor története. Címszerepben a Gábriel filmmel ismertté(?) vált Ady Whitfield, aki személyes reménységem a jövőre nézve, míg kisebb szerepekben maga Xena pózol, oldalán a Múmia filmek vicceskedő agglegényével. Más, jellegzetes mellékszereplők is feltűnnek alkalomadtán, de a történet is igazából körülöttük forog ... nagyon helyesen. A trák harcosból lett római zsoldos majd rabszolga története igényli ezt a hosszúságot amit egy sorozat napjainkban nyújtani tud. Remélem lendületét meg tudja őrizni a sorozat a későbbiekben.
 
Az első éved mostanra teljes egészében elérhető és megtekinthető lett. Ebben Spartacus történetét a fogságba eséstől a szabadulásig követhetjük nyomon. Előzményül egy négy részes képregénysorozat és az abból készült animációs filmek szolgálhatnak megfelelő mennyiségű vérrel és belsőséggel. A sorozat fő témája is ez egyébként, hiszen az erőszak és szex váltakozik elsősorban a képernyőn ... és ez nagyon jó, tényleg az.  A finomkodó és köntörfalazó, sejtető éveknek vége van. Itt bizony ha harc van akkor ott valaki durván meg fog halni és hogyha valaki vágyik egy másikra, akkor keményen meg is szerzi.
 
Ahhoz azonban, hogy mindez kvázi élvezhető legyen kellenek a megfelelő férfi karakterek is. Etéren a sorozat szerintem rendben van. Ritkán van az az érzésünk, hogy borotvált pankrátorokat stírölünk a szünetben, de tény, hogy vizuális világát a sorozat a 300 filmtől örökölte. Ez kivételesen nagyon pozitív mert Synder agymenéséből csak ezt és a naturalizmust vették át. Nyoma sincs a prefeminizmusnak és zombi-nindzsa-orkoknak. A számítógépes háttereket remekül ellensúlyozzák a gyakran elővillanó női mellek és levágott művégtagok, így kellene ezt kompenzálnia minden rendezőnek.
 
A történetnek vannak jobb és rosszabb pillanatai is. Sokan nehezményezik például, hogy az események alapvetően szűk területen játszódnak, két-három helyszínen körülbelül. Ez igaz, bár rabszolgák révén ez szerintem igazolt. Én kifejezetten értékeltem, hogy ennek az elmúlt rabszolgatartó gladiátoros világnak olyan részeit is láthatjuk, amelyeket korábban nem (illegális viadalok, lábadozó). Bár egy kis hiányérzetem volt a sorozat végeztével, hogy elhagyva az arénák világát most sem lesz megmutatva, hogy milyen is lehetett a vízi csatákat imitáló attrakció, de ez legyen a legnagyobb bajom.
 

A sorozat kőkemény, talán a legkeményebb amit az utóbbi években láthattunk. Nem is nagyon hiszem, hogy nálunk be merné vállalni valamelyik csatorna, pedig erre minden bizonnyal lenne igény szerintem. Nekem maradéktalanul tetszett és remélem Andy gyógyulása után (ami miatt a sorozat forgatása jelenleg áll) a második éved legalább ilyen szórakoztató tud majd lenni. Sokszor emlegetjük a "kenyeret és cirkuszt a népnek" kifejezést negatívan, de ha ez érvényes erre a sorozatra is (és miért ne lenne az) akkor nekem semmi bajom vele. Még...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://midnightresistance.blog.hu/api/trackback/id/tr161950240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása